Hvad er en fødselspsykose?
At blive ramt af en fødselspsykose er en voldsom oplevelse for hele den nybagte familie. At få denne rette hjælp i tide er så vigtig. I dette oplæg får du lidt fakta omkring fødselspsykosen. I den kommende del kan du læse om Sasjas og hendes families oplevelser, da de ventede deres andet barn.
Hvad er en fødselspsykose?
Mange har hørt om en fødselsdepression eller -reaktion; en fødselspsykose er meget alvorlig og skal behandles med det samme. Det er en psykiatrisk tilstand, der kræver medicin og ofte indlæggelse. I Danmark rammes ca. 1 ud af 1000 fødende af en fødselspsykose. Det svarer til ca. 60 kvinder om året.
Det er i løbet af de første dage og som oftest inden for 6 uger efter fødslen, at en fødselspsykose vil ramme. Den kan ramme fra det ene minut til det næste. Det er en voldsom oplevelse for pårørende, da den ramte kvinde ændrer personlighed.
Hun kan gå fra at være helt opstemt og manisk til at være depressiv. Vrangforestillinger om et barn der er besat af en grusom karakter, til hallucinationer er kendetegnene for en fødselspsykose. Det er en akut og farlig situation for både kvinden og barnet. En ubehandlet psykose kan ende i, at kvinden gør skade på eller dræber sit barn eller begår selvmord. Så tilstanden skal selvsagt tages meget alvorligt.
Hvorfor får nogle en fødselspsykose?
At blive ramt af en fødselspsykose kan nogle gange hænge sammen med en anden psykisk lidelse hos kvinden selv. Man ser dog også, at risikoen er forøget hos fødende, hvis mor lider af bipolar sygdom eller skizofreni.
Psykosen rammer netop på dette tidspunkt af livet, fordi der sker en kæmpe hormonel ændring i kroppen efter fødslen, den store mentale belastning det er at blive mor, og en meget vigtig brik i spillet – søvnmangel. Kvinder, der rammes, er ofte i massivt søvnunderskud. De kan ikke sove om natten pga. angst, uro, hallucinationer mm.
Dette kan være starten på et liv med psykisk lidelse. Er en kvinde først blevet ramt af en fødselspsykose, er chancen for at hun rammes igen efter en fødsel større. Senere i livet kan tilstanden opstå uden for en efterfødselsperiode. Dog viser en metaanlyse med 16 års opfølgningsperiode fra 2020, at i over 40% af tilfældene af fødselspsykose, er det en enkeltstående psykisk lidelse.
Behandling
Kvinden behandles med stemningsregulerende medicin. Disse er kraftige medikamenter, som gør at kvinderne for det meste ikke kan amme, da medicinen bliver udskilt med mælken og kan forgifte barnet. Behandlingen sørger for at kvinden får det bedre, så hun hverken er til fare for sig selv eller barnet.
Når en kvinde indlægges, er det uden barnet. På grund af besparelser, er det ikke længere muligt at indlægge både mor og barn, selvom det har en positiv effekt for både tilknytningen og det at blive mor for kvinden. Når hun er rask nok får hun hjælp og støtte til igen at kunne passe sit barn og genskabe tilknytningen. Hjælpen kan enten komme fra en sundhedsplejerske eller andet fagpersonale.
Udover det, er det vigtigt, at kvindens omgivelser er med til at støtte hende. Det er især vigtigt, at hun får god og nok søvn. Her må hendes partner have nattetjansen. Udover det, er det relevant at være opmærksom på kvindens tilstand i barnets første leveår, da der er en øget risiko for selvmord blandt kvinder, der har haft alvorlig psykisk sygdom i efterfødselstiden.
Symptomer på en fødselspsykose:
Symptomerne er ikke lineære og kan skifte fra den ene yderlighed til den anden. Se nedenfor for ofte set symptomer:
- Søvnløshed
- Angst
- Forvirring
- Svær følelsesmæssig ustabilitet
- Nedtrykthed
- Svær opstemthed
- Dyb fortvivlelse
Hos nogle kvinder ses disse symptomer tydeligst:
- Stærk uro i kroppen
- Hurtigt skiftende humør
- Mærkelige forestillinger, der ikke har hold i virkeligheden (vrangforestillinger)
- Hallucinationer. Man kan f.eks. at høre stemmer eller lyde, uden at der er nogen, der taler til en
Jeg har kopieret listen med symptomer fra sundhed.dk.
Jeg underviser yoga i hele moderskabet for dig, kære mor. Mit mål er at give dig empowerment, så du kan stå stærkt i dig selv. Tillid til kroppen, mærke og lytte til kroppen, ro i nervesystemet – uagtet hvad du bringer med i din rygsæk. Denne tid er din og du er værdig til fuldkommen selvkærlighed, nærvær og langsommelighed. Jeg glæder mig til at hilse dig velkommen. Du finder mine forløb her.
Related posts
GRAVIDYOGA | Hvordan mine graviditeter kan gavne dig
En graviditet er en helt særlig tid. En tid hvor transformation, følelsesmæssig ustabilitet og en krop i forandring præger hverdagen. Som gravid bliver man stillet overfor en masse krav i vores så travle samfund. Og meget ofte bliver det glemt eller skubbet til side, hvad den gravide gennemgår. For nogle kvinder er dette helt passende, […]
Yoga i graviditeten | 1. Trimester
I det første trimester oplever den gravide kvinde mange og store omvæltninger; tankemylder, emotionelle forstyrrelser og kropslige forandringer kan til tider få kvinden til at føle sig ved siden af sig selv. Men fortvivl ikke – i denne artikel bliver forskellige yogaøvelser til gravide kvinder forklaret. Disse kan bringe mere ro og harmoni tilbage i […]
Graviditet efter en fødselspsykose
Sasja blev ramt af en fødselspsykose blot en uge efter fødslen af hendes første barn. Det er en tilstand, som ikke mange kender til, men som er voldsom alvorlig for kvinden, barnet og familien. Læs med her, hvordan Sasja og hendes familie forberedte sig til at få endnu et barn og tiden efter fødslen. Når […]
Post a comment