Gravidyoga i Roskilde

Gravidyoga - med sindsro mod fødslen

Forkæl dig selv med gravidyoga i Roskilde. Her finder du ro, afspænding og selvkærlighed. Tag en pause fra hverdagens travlhed og kom i kontakt med dig selv, din krop og din baby.

I et gravid yoga forløb hos Janani Yoga vil du blive mødt med forståelse, empati og en masse viden til at styrke dig mentalt og kropsligt mod fødslen, men også i dit liv her og nu. Forskellige yogastillinger, åndedrætsøvelser og visualiseringer/afspændinger målrettet en stærk, modig og afbalanceret mor, præger dette hold.

Hver gravidyoga time er bygget op omkring et tema, der styrker dig mentalt igennem din graviditet. 

Mød andre gravide kvinder. Nyd det afslappede, med en vis portion humor og på ingen måde konkurrenceprægede miljø. Samt mærk en atmosfære der gør det muligt for dig helhjertet og naturligt at forbinde dig med dig selv og din baby.

Læs meget mere i bunden af siden.

Gravidyogaen kan:

hvor & hvornår

Onsdag, 17.00 – 18.30

Kildegården, Idrættens Hus

Kildegården 1, 4000 Roskilde

Start d. 29. marts 2023

9 ugers gravidyoga forløb

Pris 775 Dkk

  • modvirke graviditetsgener
  • afhjælpe stress
  • optimere dit åndedræt
  • styrke din selvtillid
  • give ideer til fødestillinger
  • omfavne dig

“Til dig der ønsker en nærværende og oplyst graviditet og vil gå fødslen i møde med sindsro.”

AOF

775 kr. /9 uger

Viby Sj

pause

Viby Sj. samlet forløb

pause

Jeg underviser i Sundhedshuset Viby Sj. og hos AOF Roskilde.

Læs mere om det samlet forløb i Viby Sj. her

Katrine møder hver deltagers behov og lytter til deres bekymringer. Hendes sympatiske væremåde, hendes humor og hendes empati gør dette yogaforløb til noget helt særligt.

Franziska
Socialarbejder

Her kan du læse mere om gravidyoga i Roskilde

Der er mange forskellig aktiviteter at tage sig til når du bliver gravid: gravid træning, gravid yoga, crossfit for gravide og mange andre gravid hold. Vigtigst af alt er at du får bevæget dig og motioneret i din graviditet.

Når du kommer til en gravidyoga time hos mig, er det min fornemmeste opgave, at du føler dig tryg, så du kan søge indad i din krop og dit sind. Så du kan forbinde dig med din baby. Og så du kan finde et pusterum i hverdagen, et sted hvor du kan afspænde og finde komplet ro.

Hvornår må jeg begynde?

Du må begynde når som helst i graviditeten. Af forsigtighedsprincip kan du læse mange steder, at du først må starte i andet trimester. Det vigtigste er, at du mærker efter hvad du har energi til. Mange gravide oplever bl.a træthed i den første tid af graviditeten. Her kan du overveje om det er bedre at hvile hjemme, eller komme til yoga og få hvilestillinger der.

Jeg er ikke bleg for at sende mine gravide i en stort set 1,5 times shavasana, hvis det er det hun har brug for. Når du kommer til en time hos mig, er det for DINE behov der står forrest. Yogaen skal gøre dig og din baby godt.

Nogle får fornemmelsen af, at det kan være “for sent” at starte til yoga når de er X uger henne. Selv på din terminsdag kan du starte til gravidyoga, hvis det er det du ønsker. Yogaen smidiggør, styrker og forbereder kroppen og sindet på den forestående fødsel. Jo længere tid du praktisere, jo mere kropsbevidst bliver du – men det er aldrig for sent!

IMG_2323
Hvor længe på jeg udøve yoga?

Du må altså praktisere gravidyoga lige så længe du er gravid. Hvis du ikke har nogle komplikationer i graviditeten, der taler imod at bevæge dig, så kan du dyrke yoga i hele vejen igennem. Det kan være du er mere træt og tung til sidst i graviditeten, men alle stillinger kan modificeres, så de passer til lige der hvor du er.

Og har du en dag, hvor du er kommet, men bare er helt fald. Så får du nogle hvilestillinger og en god lang afspænding, så du kan tage fra timen med mere energi på kontoen.

Hvad laver man til gravidyoga?

På mine gravid hold, lægger jeg vægt på at du får håndgribelige værktøjer med dig hjem. Både nogle du kan bruge til lindring af graviditetsgener, til at finde ro, mærke dig selv og forbinde dig til din baby og nogle til at styrke dig gennem graviditeten. Det handler i bund og grund om forståelse af kroppen og velvære i graviditeten.

Herudover lærer du om dit bækken, din bækkenbund og om forskellige fødestillinger. Du vil mærke og prøve forskellige stillinger, så du har flere valgmuligheder når du skal føde. Du har allerede mærket en ro i forskellige fødestillinger igennem yoga timerne og kan derfor selvsikkert vælge lige den stilling som føles bedst for dig.

Du vil også øve forskellige meditationer, som kan hjælpe dig under graviditeten og forberede dig til fødslen.

Fortæl mere

Hos Janani Yoga undervises der med stor ro, viden og forståelse for hvad du har brug for i graviditeten. Der bliver lagt vægt på at du lærer din krop at kende, at du kan mærke efter hvad du har brug for, og at du får mod, selvtillid og troen på at du kan få en selvbestemt fødsel.

Du vil lære forskellige asanas, som styrker og afspænder relevante muskelgrupper op mod fødslen, samtidig med de styrker mentalt. Gennem disse øvelser bliver viden om fødestillinger formidlet, på denne måde får du et repertoire af fødestillinger, som du inden fødslen får godt kendskab til. Du vil også få kendskab til din bækkenbund, med stor fokus på hvordan du bedst muligt kan afspænde disse muskler.

Udvalgte åndedrætsøvelser (pranayama) bliver øvet med henblik på at skaffe ro her og nu, men også til brug under fødslen. Disse styrker din udholdenhed, lungekapacitet, og afspænder sådan, at et evt. adrenalinkick under fødslen kan blive udlignet og reguleret. 

På gravid holdene bliver der endvidere lagt stor vægt på visualisering af fødslen, afspændingsøvelser og en stærk forbundenhed til baby. Alt dette skaber viden og ro, således at du får bevidsthed om at lytte til din krop og mod på at fortælle dine behov – både i graviditeten og under fødslen. På denne måde kan du skabe den oplevelse og selvbestemte fødsel du drømmer om. 

Der er også plads til snakken om, hvad der sker, hvis fødslen ikke går helt glat og planen skal laves om midt i det hele. En god forberedelse og videre overvejelser kan skabe en ro, også selvom fødslen tager en anden retning end håbet.

IMG_2390
Fødsel ved kejsersnit

Skal du føde ved kejsersnit? Det er en fødsel med en stor maveoperation tilknyttet – og derfor så vigtigt at du har masser af selvtillid med i bagagen til at kunne give udtryk for dine behov og ønsker. Det er stadigvæk vigtigt at holde/bygge muskelstyrke op under graviditeten, og det er lige så berigende og følelsesladet at visualisere hvordan man føder sin kejsersnitte. Ingen fødsel er mere rigtig end en anden, og enhver kvinde har ret til hendes drømmefødsel.

Alle fødsler er mirakler, så uanset hvordan du vælger at føde, er et gravid yoga forløb hos Janani Yoga et besøg værd. Her er plads til alle og du behøver ikke at have dyrket yoga før, for at kunne være med.

Den positive virkning af yoga i graviditeten:

Man skal ikke sammenligne graviditetsyoga med den “normale” hatha yoga. Selvom opbygningen af selve yoga timen er ens, er der store forskelle i tilgangen. I en gravid yoga time handler det i en meget højere grad om at lytte til kroppen i forandring, lytte til dens natur, kvindeligheden, urinstinktet og dens kraft, og det at forbinde sig og få troen på naturens gang. Dette giver en enorm styrke og selvtillid, som du kan nyde godt af i graviditeten og især under fødslen.

Yogaen giver dig en forståelse og fornemmelse af kroppen, modvirker graviditetsgener, løsner op for muskelspændinger og afhjælper stress. Det er en blød yogaform, der tager udgangspunkt i der hvor den gravide befinder sig kropsligt og mentalt. 

Yogaen hjælper også til, at det vegetative nervesystem finder ro. Du vil lære forskellige øvelser og metoder, som giver dig ro gennem din graviditet. Din krop er klog, så jo længere du har haft muligheden for at øve dette under graviditeten, jo større er chancen for at kroppen finder denne ro af sig selv under fødslen. Læg hovedet til siden og stol på at din krop kan og lad dig forbyde i meditationen, visualiseringen eller afspændingen.